Tájékoztató a Paksi Atomerőműben észlelt földmozgásról

2020. december 29-én 12:21-kor földrengést észleltek Paks körzetében. Bár az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik.
A Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették.
A Paksi Atomerőmű földrengésállóság tekintetében a tízezer évente előforduló földrengések kiállására lett megerősítve: ez a tudományosan elképzelhető legnagyobb rengés (tízezer év visszatérési idejű földrengés a telephely környezetében ugyanakkor az elmúlt tízezer év alatt soha sem volt). A Paksi Atomerőmű a tág környezetében eddig észlelt legnagyobb földregéseket - mint például az 1911. évi kecskeméti földrengés, vagy a még tágabb környezetet véve az 1763. évi komáromi földrengés - és ezeknél nagyobbat is képes elviselni (vagyis az atomerőmű az igen tág környezetében eddig előfordult földrengéseknél lényegesen nagyobbat is képes elviselni.)

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Tájékoztató és Látogatóközpont