Pályázat azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00023

A pályázat weboldala

Pályázat címe: A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: Györköny Községi Önkormányzat
Szerződött támogatási összeg: 98.767.000 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%
Projekt tartalmának bemutatása:
Jelen projekt Györköny kulturális adottságaira építő meglévő vonzerőinek fenntartható turisztikai hasznosítására, fejlesztésére irányul, ami illeszkedik TOP-1.2.1-15 kódszámú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című Pályázati Felhívás céljához. A hosszú távú cél fenntartható és a versenytársak között egyedi fejlesztés megvalósítása, Györköny vonzerejének és a fogadóképesség javításának előmozdítása, még inkább bekapcsolása a térség turisztikai vérkeringésbe.
A fejlesztés során a következőket valósítjuk meg:
ÖNÁLLÓAN TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK
A térség meglévő kulturális adottságaira építő vonzerők fejlesztése: Kulturális örökség turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó építés, felújítás, turistafogadás feltételeinek létrehozása.
Pincelabirintus építése: A györkönyi és a magyarországi pincefalvak bemutatására szolgál innovatív kiállító- és élménytér. A fejlesztés időjárás-független kínálati elemnek minősül, ami szezonalitás csökkentését eredményezi. Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kerülnek kialakításra.
Nótafa-ösvény kialakítása: Ez a fejlesztés kézzelfogható, kipróbálható, élményeket adó játékos fa hangszereket is tartalmaz, mely a tartozódási idő növeléséhez járul hozzá.
Amfiteátrum (lelátó) rekonstrukciója: A Május téren lévő szabadtéri színpad a pincehegyi rendezvények központi tere.
Integrált látogatómenedzsment bevezetése: a területre érkező látogatók tájékoztatására, irányítására és koordinálására irányuló tevékenységeket foglalja magába.
ÖNÁLLÓAN NEM TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK
Sütögető és tematikus játszótér kialakítása: A játszóhely alkalmat teremt arra, hogy amíg a család felnőtt tagjai a sütögetőt használják, a kisebbek se unatkozzanak. A játszóhely a tér bármely pontjáról belátható távolságban helyezkedik el, így a gyermekek felügyelete is megoldható.
ÖNÁLLÓAN NEM TÁMOGATHATÓ, KÖTELEZŐEN MEGVALÓSÍTANDÓ TEVÉKENYSÉGEK
Akadálymentesítés
Összehangolt marketing tevékenység lebonyolítása
Szakmai együttműködések kerülnek kialakításra önkormányzatokkal, vállalkozásokkal, turisztikai szolgáltatókkal, civil szervezetekkel és helyi beszállítókkal. A fejlesztést úgy terveztük, hogy életkor-független megoldásokat tartalmazzon.
A projekt célcsoportjai az alábbiak szerint határozhatóak meg: 7-14 év közöttiek (családdal érkező gyermekek, iskoláscsoportok): célcsoport specifikus kínálati elem: Pincelabirintus, tematikus játszótér 25-35 év közöttiek: célcsoport specifikus kínálati elem: Pincelabirintus, sütögető, rendezvény helyszínként funkcionáló amfiteátrum, Nótafaösvény 35-59 év közöttiek számára: célcsoport specifikus kínálati elem: Pincelabirintus, sütögető, rendezvény helyszínként funkcionáló amfiteátrum, Nótafa-ösvény 60+ korosztály: célcsoport specifikus kínálati elem: Pincelabirintus, sütögető, rendezvény helyszínként funkcionáló amfiteátrum, Nótafa-ösvény
A fejlesztés hatásai: A fejlesztések hatására várhatóan nő a látogatók száma (2.200 látogatás/ év) és emelkedik a turisztikai költés összege. A projekt eredménye szezonon kívül és/vagy rossz időben is garantáltan igénybe vehető szolgáltatásokat kínál, így azok hozzájárulnak a szezonalitás csökkentéséhez, a turisztikai szezon hosszabbításához. A projekt keretében tervezett intézkedések a komplett élményszerzést szolgálják, ami növeli a turisták átlagos tartózkodási idejét. A fejlesztés igényt teremt új szolgáltatásokra, melyekhez új munkahelyek kellenek, így munkahelyteremtő hatása egyértelmű. A projekt a meglévő helyi vállalkozások bevételeit növeli, mindezeken keresztül a GDP-re, jövedelmekre és az adóbevételekre is pozitív hatással van. A turisztikai bevételek körforgása a gazdaságban további közvetlen és közvetett jövedelmet teremt, amelyet a turizmus multiplikátor hatásaként ismerünk. A turisztikai élet nemcsak következménye a fejlesztéseknek, de újabbakat is ösztönöz, gazdaságélénkítő hatásával pedig lehetővé is teszi azokat. A projekt kiemelkedő hatása további beruházások és fejlesztések ösztönzése. Ahol a gazdaság fejlődik, ott a település is vele együtt halad, ezért Györköny fejlődésében is központi szerepet játszik ez a beruházás. A gazdasági fellendülésnek köszönhetően a lakók életszínvonala is emelkedik.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.05.31.